Flæskesteg, smørrebrød og bøfsandwich i hjertet af Antigua
12. oktober 2023
|Tekst og foto af: Mads Ravn Henriksen
Official - @foodstories
1
4
1
0
1t
En dag i slut 90’erne, da Henrik Nielsen sad på sin nylig købte computer, gik han ind på en af internettets første chatportaler, ICQ, hvor han havde fået en besked fra en pige fra Guatemala. De skrev sammen i en periode, hvorefter Henrik besluttede at besøge hende. På de 16 dage han var i Guatemala, forelskede han sig i landet. I 2001 byttede Henrik Nielsen endegyldigt Nordjylland ud med Guatemala, hvor han har boet lige siden. Hjemme i Danmark var han maler, men det var aldrig noget han brændte for. Derfor besluttede han, at han ville ind i restaurationsbranchen i Guatemalas gamle hovedstad, Antigua. I de 22 år han har været i landet, har han været ejer af flere forskellige barer og restauranter.
I 2001 byttede Henrik Nielsen endegyldigt Nordjylland ud med Guatemala
Han har blandt andet været ejer af en af byens største barer, Reilly’s, men den blev solgt for et par år siden. ”Jeg er sgu blevet for gammel til de barer der med en 4-500 gæster,” fremstammer den 51-årige restauratør. Det er noget nært umuligt at få sig en frikadelle eller et stykke rugbrød i Guatemala, noget Henrik Nielsen var begyndt at savne. Derfor startede ham og makkeren, Hammer, ”Skål” for tre år siden.
Dansk mad fra bunden
Henrik Nielsen tager en tår af sin øl og et par hiv af sin røde Marlboro cigaret, mens han hilser på et lokalt par, der er på vej ind på beværtningen. Henrik Nielsen hilser på en halv landsby i løbet af interviewet. ”Jeg kan sjældent huske deres navne, men ansigter er jeg god til, så jeg hilser bare og giver dem et smil,” fortæller han. Der er et væld af mennesker på det lille danske spisested, og ifølge Henrik Nielsen er både turister og lokale vældig tilfredse med Danmarks specialiteter. Især de lokale er vilde med flæskesteg, sovs og kartofler. ”Det er jo slet ikke noget, de kender til, men de er helt vilde med det,” fortæller Henrik Nielsen. Der ryger også mange danskere igennem Skål, hvor Jysk Rejsebureau tit sender deres grupperejsende forbi til en omgang klassisk dansk mad. Der kommer ofte grupper på 15-35 unge danskere og fortærer flæskesteg, smørrebrød og frikadeller.
Makkeren Hammer er uddannet revisor. Han er ansvarlig for regnskaber og excel-ark, men er sjældent at finde på matriklen. Henrik Nielsen er der derimod hver dag, hvor han blandt andet står for at lave remoulade, sylte agurker, rødbeder og rødkål, fritere løg og meget mere. Leverpostej og frikadeller bliver hjemmelavet fra danske opskrifter. Alt i biksen bliver lavet fra bunden med kærlighed. Rugbrød, tarteletskaller og sandwichboller bliver bagt af en lokal bager, som Henrik Nielsen har oplært i at lave rugbrød og tarteletskaller. I selve køkkenet arbejder guatemalanere, som har fået en grundig oplæring i dansk kogekunst. Bag baren arbejder forskellige nationaliteter, heriblandt en ung dansk pige.
Lidt af det hele
Der er stadig en lind strøm af kunder på vej ind i spiseriet, hvor endevæggen prydes med et kæmpe neonskilt med ordet ”Hygge”. Der er folk fra alle verdens lande samlet rundt om den lille bar. Der er gang i køkkenet, hvor en flæskesteg med sprøde svær står klar i en gastrobakke. Sovsen simrer i en kasserolle, og på skrænten er der hjemmelavet remoulade i en plastikbøtte. Over fadølsanlægget pryder dannebrog. På den anden væg hænger menukortet, som byder på alt, hvad en rejsende nationalist kunne ønske sig. Smørrebrød med laks, fiskefilet, æg og rejer, roastbeef og flæskesteg er blot nogle af mulighederne. Derudover tilbydes der bøfsandwich med sovs, flæskestegs- og frikadellesandwich, tarteletter, forloren hare, boller i karry og flæskesteg med sovs og kartofler. I stedet for pomfritter som tilbehør kan man få sig en omgang skøn kartoffelsalat.
Herlighederne smager da også skønt. Frikadellerne er lavet, som mor ville lave dem hjemme i kongeriget. De er store med en god stegeskorpe. Flæskestegen er saftig med sprøde svær. De hjemmesyltede agurker har en dejlig syrlighed og rødkålen smager dejlig hjemmelavet. Remouladen er frisk og smagfuld. Rugbrødet er af god kvalitet og ligeså er bollerne. Det er helt tydeligt, at det er en dansk restauratør, der har haft fingrene i opskrifterne, for det smager dejlig hjemligt. Sovsen så dejlig tyk ud, sådan en der hænger ved gaflen. Alt i alt et glimrende måltid mad for en rejsende, frikadelle-elskende fyr.
Henrik henter endnu en øl og tænder en ny cigaret. Han tager et par hiv, drikker en tår, og kigger ud på gårdhaven, før han udbryder, ”Hvis nogle danskere læser det her, og beslutter sig for at komme på besøg, så må de sgu gerne medbringe poletter fra Haribo, snaps og ostepops, det savner jeg virkelig hernede.”
Henrik Nielsen ejer også sushi-stedet, The Lazy Eye Sushi, som er placeret lige overfor Skål. Derudover er han ved at opstarte en ferieby på Guatemalas vestkyst.
Hvor er det mest eksotiske sted du har spist dansk mad? Og hvad savner du at spise, når du er ude at rejse?
Andre artikler som du måske vil kunne lide
Vi har samlet en række artikler, som vi tror, du også vil synes om.