Det danske sommerlandskab er uløseligt forbundet med bølgende kornmarker, der lyser om kap med den blå himmel. Hvede, rug og havre suser forbi bilvinduerne i en endeløs række, når vi kører mod sommerhuse eller mod stranden. Og lur mig, om ikke netop kornet har en central plads på tallerkenen, når kartoffelmaden sirligt bliver anrettet, burgeren bliver grillet, eller den kolde øl bliver knappet op til duften af lyng og cikadernes sang.
Netop kornmarkernes forbindelse til sommerlandskabet - der i høj grad er kendetegnet ved deres uniformitet og genkendelighed, hvor end man er i landet – er også noget, der kan vække en snert af undren. For hvorfor ligner de alle hinanden, som var de skåret med en lineal? Og hvorfor er det de samme typiske afgrøder vi ser – gemmer der sig ikke en masse andre former, som vi kan hive med ind i køkkenet?
Det kan du blive meget klogere på, hvis du tager et smut til Hjørring. Mellem de smukke kornmarker rejser der sig en imponerende bygning. Her ligger Kornets Hus. Et formidlingscenter, hvor netop kornet og dets alsidighed er i fokus. Og hvis formidlingscenter om korn ikke giver massiv ophidselse og mest leder tankerne tilbage til folkeskolens tvungne besøg til kedelige museer, giver Kornets Hus et helt nyt syn på, hvad formidling kan være.
Her er gastronomien en vigtig del af formidlingsopgaven. Det fortæller Johannes Vestergaard, der er centerleder i Kornets Hus.
”Vi formidler gennem maden, for mad er ikke bare mad. Det er kultur og samvær. Vi vil med Kornets Hus gerne væk fra det kliniske industrikøkken, og give gæsterne nogle madoplevelser de både kan være sammen om her, men også tage med hjem i køkkenerne derhjemme, samtidig med at de får en masse ny viden om hvad korn er og kan”.
Og som besøgende på Kornets Hus kan du selv få fingrene i bolledejen.
”Vi gør dette på forskellige måder. Dels har vi en café, hvor gæsterne kan spise, og så har vi ikke mindst vores bagekurser. Her kommer alt fra bagere og kokke, der gerne vil udvikle deres faglighed, til helt almindelige mennesker, der kan komme på pizzabagekursus, surdejskursus og meget andet,” siger Johannes Vestergaard.
En mand med en kornmission
Når man taler om Kornets Hus, så er der en bestemt mand, der er en hel central del af historien. Det er idémanden og udvikleren af stedet Jørn Ussing Larsen.
Jørn Ussing Larsen er, sammen med sin kone Inger Ussing Larsen, kendt som grundlæggeren af det økologiske og biodynamiske bageri og mølleri Aurion, der blandt andet i 1990’erne bragte spelten tilbage i den danske kost.
En helt essentiel del af besøget hos Kornets Hus er derfor at vandre gennem stedets have sammen med Jørn, der passioneret fortæller om de mange kornsorter, bælgfrugter og ikke mindst blomster, der adskiller de forskellige parceller. Her lærer du både om hvor enormt mange kornsorter, der faktisk findes, men også om hvorfor de kornmarker der fylder det danske landskab, ser ud, som de gør.
En grundlæggende forståelse for mad
Selvom det måske kan lyde sådan, så er Kornets Hus ikke et nichésted målrettet dem med en særlig interesse i korn. Det er både for nørder og nybegyndere. Og for Johannes Vestergaard handler det om en grundlæggende ting.
”Vi skal sørge for, at folk når tilbage til en forståelse for hvad vi putter i munden. Mange generationer er vokset op med bondegårdsbesøg og familier på landet. Og ligesom man skal lære, at kyllingen i supermarkedet ikke bliver født i en plastikbakke, så er det lige så vigtigt at lære hvor kornet, der er så vigtig en del af vores kost, kommer fra.”
Tænker du over den korn du bruger?
Andre artikler som du måske vil kunne lide
Vi har samlet en række artikler, som vi tror, du også vil synes om.