Østrigske vine - Sie wissen etwas, diese Österreicher
29. august 2024
@karsten-anker
0
4
2
0
55
Diethylenglykol. Det lyder ikke godt. Men det er en vigtig del af historien om Østrigsk vinproduktion. I midten af 1980’erne blev en gruppe østrigske vinproducenter afsløret i at tilsætte stoffet diethylenglykol – i daglig tale kølervæske – til vinen og så rullede skandalen.
Diethylenglykol er ikke i sig selv giftigt, selvom det godt kan lyde sådan. Men det er ikke et lovligt stof i vin. De østrigske vinproducenter, der kom stoffet i vinen, gjorde det for at gøre vinene mere fyldige og tilføje sødme og havde åbenbart gjort det i årevis. De havde nemlig ofte det problem, at druerne ikke blev ordentlig modne før høst, og derfor blev vinene sure og ikke særligt velsmagende.
Det problem har de ikke længere i Østrig. Skandalen ramte vinproduktionen meget hårdt, og førte til, at den østrigske vinlovgivning blev strammet gevaldigt. Resultat er, at landet i dag har en af verdens strammeste af slagsen. Men, og måske endnu vigtigere, den medvirkede også til et skift i fokus mod langt mere kvalitet, og langt mindre produktion af ligegyldig billig vin.
Derfor er Østrig i dag et af de absolut mest spændende vinlande. De producerer et stort udvalg af kvalitetsvine, både på blå og grønne druer, helt uden brug af kølervæske og den slags. Produktionen er i meget høj grad økologisk eller på anden måde bæredygtig og de producerer både lækre vine på deres egne lokale sorter og vine på de globale druesorter, der fint kan måle sig med gode vine fra de større og mere etablerede vinlande.
Grüner Veltliner – hvid peber, blomster og mineralitet
Østrigs vinproduktion foregår langt overvejende i den østlige del af landet, omkring Wien og op mod grænsen til Ungarn og Slovakiet. Den mest dyrkede sort er den lokale grønne Grüner Veltliner. Når tørre hvidvine på Grüner Veltliner er bedst, er de ofte friske og sprøde i stilen, med høj kompleksitet og med mineralitet, der minder om tysk Riesling, selvom den ofte er lidt federe og mere frugtig.
Det gælder også for Mantlerhofs ’Spiegel’. Den kommer fra en sydvendt Erste Lage-mark, i den vinregion, der hedder Kremstal, vest for Wien, omkring byen Krems.
Kremstal er Østrigs mindste vin-region, men vækstbetingelserne i regionen er gode, og det kan man smage på vinene fra området. Mantlerhofs Spiegel har en meget flot balance mellem moden frugt og frisk syre. Den hvide peber, der er så typisk for Grüner Veltliner, er tydelig her, men det er intensiteten i både næse og smag, der er mest markant. Med smukke noter af moden fersken og en flot, mineralsk og elegant stil er det et virkelig lækkert glas hvidvin, der egner sig godt til mad. De kan virkelig noget, de østrigere.
Mantlerhofs ’Spiegel’ forhandles af Estrup & Udsen Vin. Pris pr. flaske 235 kr.
***** (5 ud af 6 stjerner)
Ligeledes i Kremstal produceres Proidls ’Rameln’, også på Grüner Veltliner. Rameln er fra Senftenberg-kommunen, hvor markerne ligger på stejle terrasser langs Donaus bred. Rameln er blød og cremet, men stadig frisk og syrlig i stilen. Den har flotte, intense noter af blomster, moden fersken, røde æbler og den altid tilstedeværende duft af hvid peber. Til 149 kr. er det et overordentligt flot glas.
Rameln forhandles af Otto Suneson. Pris pr. flaske 149 kr.
**** (4 ud af 6 stjerner)
Vi rykker lidt nordpå, til regionen Kamptal. Regionen ligger nordøst for Kremstal og her produceres et væld af gode hvide vine, både på Grüner Veltliner og Riesling. Topf er en familieejet vingård, der har produceret vin i området siden slutningen af 1800-tallet. I dag er familien et godt eksempel på, hvad østrigsk vinproduktion har udviklet sig til siden kølervæske-dagene; med fokus på kvalitet og bæredygtighed laver de glimrende vine. Deres ’Strass im Strassertal’, også på Grüner Veltliner, hører til i den lette ende. Den taler til dem, der ønsker en frisk, syrlig og mineralsk vin, der gør sig godt til enkle retter, salater og den slags. Den har fine, diskrete noter af petroleum og grønne æbler, men man kan godt savne lidt mere kompleksitet og moden frugt.
Topf forhandles af Vild med Vin.
*** (3 ud af 6 stjerner)
Roter Veltliner – røde hvidvine
En anden lokal druesort er Roter Veltliner der, trods navnet, er en hvidvins-drue. Drueskindet bliver lyst rødligt når druen modnes, men mosten er hvid. Druen er lige så spændende, som den er sjælden. Vine på Roter Veltliner bliver typisk lidt kraftige og krydrede i stilen, og kan have noter af æbler, melon, hindbær og lyse kirsebær – næsten som en frisk rødvin.
Mantlerhof har med deres Reisenthal Kremstal fra 2018 begået en vin, der får alt det bedste ud af Roter Veltliner-druen. Den er aromatisk, med noter af både melon og grape, og så er den elegant og meget mineralsk. Den kraftige stil og de krydrede noter giver den en fylde, der er usædvanlig for mange hvide vine, men det klæder den godt.
Mantlerhofs ’Reisenthal’ Kremstal forhandles af Estrup & Udsen Vin. Pris pr. flaske 225 kr.
**** (4 ud af 6 stjerner)
Det bedste til sidst
Det er snublende let at konkludere, at østrigerne primært laver gode hvide vine. Men det vil være en fejl. De laver også fantastiske røde vine. Og ligesom med de hvide, gør de det både på lokale druesorter og på de store globale druesorter.
Et af de varmeste navne i østrigsk vinproduktion netop nu er Dorli Muhr. En fantastisk dygtig kvinde, der producerer nogle rene, ranke og flotte vine. Det gør hun bl.a. ved at være særdeles omhyggelig med arbejdet i marken, druerne høstes oftest i hånden og hun er – heldigvis - meget tilbageholdende med brug af nye egefade.
Vi skal smage to af hendes vine, begge på den lokale røde sort Blaufränkisch.
Den første, Prellenkirchen ’Samt & Seide’ (silke og fløjl), er lavet på druer fra forskellige marker på Spitzerberg, der ligger som et lille, efterladt bjerg midt imellem Alperne og Karpaterne. Beliggenheden mellem de to bjergkæder gør, at der blæser en tør og varm vind over skråningerne. Det er en udfordring for druerne, der skal bruge al deres energi på at overleve og vokse. Det er hårdt for druerne, men for os, der godt kan lide friske, aromatiske og komplekse vine, er vin fra Spitzerberg ofte en gave.
Den, vi smager, er fra 2019, og byder på frisk syre og flotte, friske kirsebær og tranebær. Den er struktureret, elegant og har en blød og cremet stil, der givetvis har inspireret Dorli Muhr, da hun skulle navngive den. Et rigtig godt glas til prisen.
Prellenkirchen ’Samt & Seide’ forhandles af Victoria Vine. Pris pr. flaske 239 kr.
**** (4 ud af 6 stjerner)
Vi tager et skridt op i kvalitet, til en af de bedste røde vine fra Østrig, jeg endnu har haft fornøjelsen at smage. Ried Spitzerberg hedder den, og den er også fra Dorli Muhr. Den er også lavet på Blaufränkisch-sorten, denne gang fra druer fra nogle af de bedste marker længst oppe ad Spitzerberg.
Det er ikke en Pinot Noir fra Bourgone. Og kommer heller ikke i nærheden af det. Men alligevel. Hvis man smager Dorli Muhrs Ried Spitzerberg og tænker lidt på Bourgogne, er det fuldt forståeligt. Det er et fedt, komplekst og friskt glas, der nemt i stil minder om god Bourgogne. Frugten er tydelig, med friske brombær og kirsebær, og med en markant men ikke overvældende syre. Dorli Muhr er omhyggelig med at sørge for, at de bær, der er overmodne, fjernes i forbindelse med høsten, for at fastholde den friske stil. Det lykkes til fulde. Det er virkelig høj klasse.
Reid Spitzerberg forhandles af Victoria Vine. Pris pr. flaske 519 kr.
***** (5 ud af 6 stjerner)
Vi slutter af med endnu en rødvin, denne gang på druen Zweigelt, fra Anton Bauer-vinhuset i Wagram.
Zweigelt er også en lokal østrigsk drue, et resultat af en krydsning mellem druesorterne Blaufränkisch og St. Laurent. Zweigelt-vine er ofte friske, frugtige og krydrede i stilen og med syre og tanniner, der kan mærkes, men sjældent er overvældende.
Den, vi smager, er fra druer på gamle vinstokke og det bidrager til at gøre vinen kompleks. Anton Bauer har været optaget af at bevare vinens kompleksitet og friske frugt og har derfor været forsigtig med at give vinen for meget fad. Det har han gjort ved at lagre den på store fade og gamle barriques, der afgiver mindre fadsmag til vinen. Resultatet er, at det er vinens friske frugt, peber og let krydrede stil der dominerer og det klæder den rigtig godt.
Anton Bauers Zweigelt forhandles af Otto Suneson, pris pr. flaske 199 kr.
**** (4 ud af 6 stjerner)
Andre artikler som du måske vil kunne lide
Vi har samlet en række artikler, som vi tror, du også vil synes om.