Enormt godt bagværk gemmer sig ude på ydre Frederiksberg

20. september 2024

Anders Thomsen
Anders Thomsen

Foodie - @anders-thomsen

0

5

2

0

24

Enormt godt bagværk gemmer sig ude på ydre Frederiksberg
Ard Bakery leverer noget af byens bedste bagværk og spændende, nye kombinationer af ingredienser.

Bageri-scenen i København er for længst eksploderet. Instagram-influencere elsker at fortælle om dansk wienerbrød – og de gør deres til at skabe lange køer i de mest hippe butikker.

En af de seneste års største serier – The Bear – glorificerer dansk bagværk, især Hart Bageri i København.

Al den fokus ser dog blot ud til at skabe endnu flere nye og spændende bagerier i byen, som konstant fornyer sig og forfiner det i forvejen fremragende danske brød, wienerbrød og kager.

En smuk udført citrontærte. Foto: Anders Thomsen
En smuk udført citrontærte. Foto: Anders Thomsen

Et af de bagerier, der virkelig formår at skabe nytænkende varianter af klassisk bagværk, er Ard Bageri på Peter Bangs Vej.

Bageriet, ejet af Simon Lund Clemmensen og Martin Sandgreen, åbnede tilbage i 2022 og tiltrak sig opmærksomhed fra starten, da det blev anbefalet af The New York Times blot fire uger efter åbningen (så er man ligesom i gang!).

Senest har det i år været blandt de fem nominerede til Københavns bedste bageri af Berlingske.

På trods af al hypen fornemmer jeg stadig, at mange, der ikke bor på ydre Frederiksberg, endnu ikke har taget turen til Ard. Men det bør man simpelthen unde sig selv!

Ard Bageri kalder sig selv et nordisk bageri, og både deres logo og butik emmer af nordisk æstetik.

Udover diverse surdejsbrød, kager og wienerbrød serverer de også kaffe med bønner fra Copenhagen Coffee Lab, og hvis man har lyst til noget ekstra lækkert, sælger de også chokolade fra danske Friis Holm.

Altid et kvalitetstegn når et sted sælger Friis Holm chokolade. Foto: Anders Thomsen
Altid et kvalitetstegn når et sted sælger Friis Holm chokolade. Foto: Anders Thomsen

Ramt af smørmuren

Det, jeg havde hørt om Ard Bakery inden mit besøg, var, at de specialiserede sig i croissanter fyldt med creme. Blandt andet havde jeg hørt om en croissant med rabarber, chokolade og vaniljecreme, som skulle smage som en blanding af jordbærtærte og croissant. Desværre var der ingen fyldte croissanter, da jeg var der.

Jeg beslutter mig derfor for at prøve en klassisk kanelsnegl, da jeg tænker, det vil være et godt sammenligningsgrundlag. Jeg spørger dog også ekspedienten om hendes favoritter, og hun peger på noget, der i bund og grund ligner en mandelcroissant – bare med hasselnødder på toppen.

Hun beskriver den som en blanding af en pain au chocolat og en mandelcroissant. Altså en croissant med både mandelremonce og chokolade indeni, toppet med sprøde hasselnødder. Okaaay, den var jeg med på!

Jeg tager en kaffe med og finder et bord udenfor.

En af de bedste kanelsnegle jeg har fået i mit liv. Foto: Anders Thomsen
En af de bedste kanelsnegle jeg har fået i mit liv. Foto: Anders Thomsen

Jeg starter med kanelsneglen. Min første tanke er, at den er KÆMPE. Faktisk vil jeg generelt sige, at det meste af bagværket i disken var større, end man normalt ser. Det er noget jyden i mig kan lide.

Så snart man får fat i snegle, kan man mærke, at det er en klistret sag – på den helt rigtige måde. Der er så meget remonce, at det løber ud, når man løfter snegle fra tallerkenen. Nogle kanelsnegle kan være lidt tørre i det yderste lag, så man skal spise sig ind til en klistret kerne, men denne snegl var spot on i hver eneste bid.

Hasselnødde-croissanten har også en anseelig størrelse, og ligesom med kanelsneglen er der ikke sparet på noget. Der er et tykt, tykt lag remonce i midten. Jeg kan ikke helt smage, om der også er chokolade, fordi den generelt smager af så meget.

Det, jeg dog tydeligt kan smage, er en markant smag af smør, som der bestemt ikke er blevet sparet på.

Det sidste, jeg tydeligt bemærker, er de ristede hasselnødder på toppen, og her fornemmer jeg virkelig genialiteten i at bruge hasselnødder i stedet for mandelflager, som resten af byens bagere gør. For efter min mening er der ingen nød, der komplimenterer smagen af smør bedre end hasselnødder.

Jeg må bare overgive mig og sige bravo for den kombination!

På dette tidspunkt må jeg indrømme, at jeg helt og aldeles er ramt af smørmuren, men stadig begejstret for at prøve mere. Så jeg tager en chorizo-croissant og deres Morning Bun med to go, som jeg spiser senere på eftermiddagen.

En tung og virkelig lækker sag! Foto: Anders Thomsen
En tung og virkelig lækker sag! Foto: Anders Thomsen

Chorizo-croissanten har en virkelig god spiciness fra chorizoen, uden at den bliver for dominerende i smagen. Den spiller godt sammen med de ristede sesamfrø på toppen. Det er en virkelig god snack – en savory treat, som man ville sige på engelsk.

Min Morning Bun er, modsat det andet bagværk, jeg prøvede, ikke særlig stor, men den er yderst kompakt. Den er fyldt med sukker, brun farin og appelsin. Sidstnævnte er ikke overvældende i smagen, men giver et lækkert hint af friskhed.

Igen er vi ude i et utroligt klistret stykke bagværk, og jeg kæmper faktisk lidt med at få den ud af papiret. Smagen er rigtig god, men den når ikke helt op på samme wow-niveau som de andre stykker, jeg fik tidligere.

På trods af al hypen fornemmer jeg stadig, at mange, der ikke bor på ydre Frederiksberg, endnu ikke har taget turen ud til Ard. Men det bør man simpelthen unde sig selv!

Du får fantastisk smag og mange interessante kombinationer og små twists, som er både nye og gennemtænkte. Derudover får du store stykker bagværk til en pris, der måske afspejler, at man er lidt uden for byens centrum. For eksempel så jeg, at deres almindelige croissant kostede 35 kr., hvor jeg har set tilsvarende til 45 kr. hos nogle af de hippe bagerier inde i centrum.


Andre artikler som du måske vil kunne lide

Vi har samlet en række artikler, som vi tror, du også vil synes om.

Loading...