Kristians Kaffe – fra hobby til anerkendt brand
30. juli 2024
Madskribent -@emil-krabbe
1
5
3
0
937
I Kvistgård på Nordsjælland ligger Kristians Kaffe. Her rister Kristian Knudsen og hans forretningspartner Klaus Kampmann nøje udvalgte kaffebønner, som sælges sammen med espressomaskiner, kværne og alskens udstyr.
Men går man blot få år tilbage, lå det på ingen måde i kortene, at lagerbygningen i Kvistgård skulle være fyldt med en velduft af nyristet kaffe.
Kristians Kaffe bygger nemlig ikke på en stor forkromet forretningsplan, men på en hobby, der siden har udviklet sig til en levevej.
Stifteren Kristian Knudsen tager os med tilbage til starten på det hele, hvor det ikke handlede om at udvikle de fineste teknikker og købe det vildeste udstyr, men slet og ret om at afhjælpe et problem, der fyldte meget i hverdagen.
”Jeg var ansat et sted, hvor der var enormt dårligt kaffe. Så dårlig, at det ikke engang kunne klares med mælk og sukker. Her havde jeg nogle kolleger, der var lidt ældre end mig. Når vi snakkede over frokosten, gik snakken ofte på de ting, vi godt kunne tænke os at nørde, her i blandt kaffe. Der var så et kafferisteri lige over for, og jeg gik en dag hen og bankede på døren, og fik lov til at komme med bagud. Her oplevede jeg for første gang, at kaffe var andet end det i supermarkedet, og at det kan smage anderledes,” fortæller Kristian Knudsen.
Det åbnede hurtigt op for en verden, der trak den nyudsprungne kaffentusiast længere ind.
”Så gik det rimelig hurtigt, og jeg begyndte at kaste mig over espresso. Jeg var meget alene om det, det var i 2007, så før sociale medier, men jeg gik på internetfora og læste om det. Jeg fik et chok over, at maskinerne skulle være så dyre, så jeg købte en billig espressomaskine i Kvickly. Den holdt 2 uger, så gik den i stykker. Jeg købte en til og det samme skete, så jeg gik hurtigt op i kvalitet. Jeg begyndte at købe brugte maskiner, som jeg satte i stand. Samtidig begyndte jeg at købe bønner, som jeg selv ristede i ovnen derhjemme og sidenhen på en bordrister.”
Der gik da heller ikke længe, før der kom en større seriøsitet over hobbyen, der nu også begyndte at have en form for forretningspotentiale.
”I 2012/2013 blev jeg spurgt om jeg ville lave kaffe til venners arrangementer – bryllupper, barnedåb og sådan noget. Jeg satte en vogn sammen og stillede op til arrangementerne som barista. Det var lidt ligesom, hvis man begynder som DJ, og spiller til mindre fester, med ens eget udstyr. Jeg fik meget positiv respons fra hr. og fru Danmark, der syntes det var god kaffe, jeg serverede. I 2014 lavede jeg så en hjemmeside, og her blev Kristians Kaffe og lej-en-barista for første gang en ting. Efter 2 måneder blev jeg spurgt, om jeg ville erstatte fadølsanlægget til en fagmesse for VVS’ere. Det var jeg – og de der holdte det – lidt nervøse for, men det blev taget vildt godt imod, selv af håndværkere, der var vant til at kaffen skulle være sort og stærk.”
Det ene tog det andet, og Kristians Kaffe blev efterhånden en etableret eventvirksomhed, hvor Kristian Knudsen med sin kaffe og espressomaskine hurtigt blev fast inventar på messer og konferencer over hele landet. Virksomheden tog en sådan fart, at han i januar 2017 gik fuldtid i Kristians Kaffe, og her skete en udvikling, der i dag har været med til at definere virksomheden, som den ser ud i dag.
”I 2017 nåede jeg til et punkt, hvor jeg gerne ville have min helt egen kaffe. Indtil da købte jeg en blanding jeg selv sammensatte fra et specialristeri, som jeg så selv ristede, men det var ikke min egen. Samtidig voksede mit behov for bønner til 300 kg om måneden, selvom det stadig kun var til events og ikke salg af bønner. Men det var alligevel for meget at riste hjemme i køkkenet,” lyder det fra Kristian, der her gjorde stor brug af det kaffenetværk, han gennem årene har opbygget.
”En kæmpe del af min viden om kaffe har jeg fået gennem netværksforaet espressobar.dk. I det netværk mødtes vi engang i mellem i weekenderne til kaffenørdemøder, der simpelthen mindede om kaffe-LAN. Alle slæbte deres espressomaskine hjem til mig, og så kunne vi prøve hinandens. Her mødte jeg Klaus, der havde luftet tanken om at blive kafferister.
Vi startede en dialog, for jeg skulle videre og have min egen kaffe. Når jeg var ude som barista til events, var folk ofte interesseret i den gode kaffe, men interessen forsvandt hurtigt, når jeg fortalte, at det ikke var helt min egen. Det svarer lidt til at servere en god vin, og når folk så spørger om det er din egen, så siger du ’njah, den er tappet et andet sted, men jeg har sat min egen etiket på’. Så vi lejede et sted og købte en stor kafferister. Klaus var fuldtids-ambulanceredder, jeg var fuldtids-eventbarista og så lavede vi en delt fuldtidsstilling som kafferister. Jeg var i form af eventdelen første kunde, der skulle ristes 300 kg til om måneden, og så var vi i gang. ”
I dag er Klaus Kampmann netop gået fuldtid som rister i Kristians Kaffe, der rister noget mere, end de 300 kg om måneden, da de startede. De sidste 12 måneder har Klaus, Kristian og deres tre ansatte ristet 41 tons kaffe.
Corona blev et hårdt vendepunkt
Vi spoler nu tiden frem til en tid, de fleste af os husker tilbage på med en gysen. I 2020 var der godt gang i eventdelen af Kristians Kaffe, men selve kafferisteriet var stadig i sin stille opstart. Dette ændrede sig markant, da Kristian Knudsen fik trukket tæppet væk under sig. Aflysninger på aflysninger fik virksomheden til at smuldre. Dog var der en helt særlig type kunder, der gjorde, at risteriet begyndte at opleve en fremgang.
”En del af vores kunder var caféer, der ikke behøvede at lukke helt ned, men kunne sælge to-go kaffe gennem et vindue i væggen. De oplevede en kæmpe fremgang i salget, fordi de var nogle af de få steder, der havde åbent, hvilket smittede af på vores salg til dem,” fortæller Kristian Knudsen, der samtidig gør det klart, at det virkelig var med røven i vandskorpen og en voldsom mængde knofedt, at Kristians Kaffe er hvor de er i dag.
”Men det var stadig virkelig svært. Kunderne viste grundlæggende ikke hvem vi var, og nu skulle vi omvende til, at Kristians Kaffe var et risteri og webshop, og ikke en eventvirksomhed.
Det var en ekstremt presset periode, og det nåede helt dertil, hvor jeg ikke vidste om jeg skulle gå fra hus og hjem. Jeg skal dog understrege, at jeg fik corona-hjælp på eventdelen, da det er en separat virksomhed, som lå helt stille uden indtjening. Og det har været med til, at jeg kunne eksistere, så det er jeg helt vildt taknemmelig for. Samtidig begyndte vi at få vildt positiv respons fra kunderne, der roste kaffen rigtig meget. Vi har altid sagt, at vi gør ikke noget særligt, vi gør det bare ordentligt, og det begyndte kunderne at opdage.”
Lær kaffens kvaliteter at kende
At kunderne er interesseret i friskristet kaffe af god kvalitet, som naturligvis også koster lidt mere, end den formalede kaffe i supermarkedet, har ikke været en selvfølge.
Ifølge Kristian Knudsen har der været en manglende bevidsthed om hvad kaffe kan, og man har ikke set det som den alsidige fødevare, det er. Kaffe er nemlig sammenligneligt med vin. Og hvor der er kæmpe forskel på, om man er til naturvin eller sød Amarone, er der også stor forskel på den enkelte kaffebønnes kvaliteter.
Netop derfor har det været vigtigt for Kristian Knudsen, at Kristians Kaffe er ensbetydende med rådgivning og ikke bare salg, så en person der er til det syrlige og florale ikke ender med en kaffe, der er mørk og rund – eller det omvendte.
”Det er vigtigt for os, at vi møder vores kunder med rådgivning. Vi skal hjælpe dem, med at finde ud af, hvad der passer bedst til deres smag og behov. Det samme gør sig gældende med maskiner og udstyr. Og så kan det godt være, at jeg bruger 45 minutter på at snakke med en kunde om en espressomaskine, som han så går hjem og køber billigere på nettet, men måske køber han så et par poser kaffe hos os, eller husker os næste gang, eller bliver så glad for rådgivningen, at han køber hos os og anbefaler os til en ven. Jeg tror i hvert fald på, at det man giver, kommer igen. Og så vil jeg bare for alt i verden undgå, at du går ud ad døren med noget, du ikke har brug for.”
Den gode betjening og rådgivning blandet med en kærlighed til den gode kaffe, er da nok også dét, der har gjort, at Kristians Kaffe i dag oplever den fremgang, som de gør. For ifølge Kristian Knudsen selv ”Er vi ikke unikke, vi rister bare kaffe rigtig godt og med en klar holdning til hvordan det skal smage. Vi har et lille sortiment, hvor vi kun rister til ordre. Derfor er kaffen altid nyristet og har aldrig stået for længe.”
Jeg vil bare for alt i verden undgå, at du går ud ad døren med noget, du ikke har brug for.
Gode bønner og en allieret – så er du godt på vej
Kristian Knudsen er efterhånden vant til at skulle rådgive både nybegyndere og garvede kaffeentusiaster. Men netop fordi kaffe er en organisk råvare, og bryggemetoderne derudover er utallige, har han ikke den universelle sandhed om, hvordan du skal lave din kaffe. For sådan en findes selvfølgelig ikke. Alligevel har han et par gode råd til, hvordan du kan styrke dit kaffegame. Og det er helt simpelt. Først og fremmest handler det om kaffens grundelement – bønnerne.
”Mange forbinder filterkaffe med noget dårligt, og rynker på næsen, når man siger Moccamaster. Men nej, du kan brygge en fremragende kaffe på en Moccamaster, for det kommer an på kvaliteten af bønner og ikke metoden. Selvfølgelig er færdighederne også vigtige, så sæt dig ind i det, men start altid med bedre bønner, uanset hvad du brygger på. Køb et sted hvor du kan stole på, at det er friskristet og at smagsnoterne der bliver beskrevet, faktisk er nøjagtige. Spørg på risterierne, og få dem til at hjælpe dig med at finde den rigtige kaffe til dig,” fortæller han.
Du kan brygge en fremragende kaffe på en Moccamaster, for det kommer an på kvaliteten af bønner og ikke metoden.
Udover at købe bønner af en god kvalitet, fremhæver kaffeentusiasten også vigtigheden i at lære fra andre, der ved mere om det end en selv.
”Hvis du gerne vil gå lidt mere i dybden, vil min største anbefaling være, at du finder en der ved mere om det end dig, og spørger om de ikke vil lære fra sig. Alt er svært, når man ikke har fået vist hvordan man gør, uanset om det er pandekager eller espresso. Akkurat ligesom du engang har fået vist af mormor og morfar, at for at brygge en kande kaffe, så er det 8 kopper vand og 4 skefulde formalet kaffe med top, og det skal være det samme hver gang, for morfar kan smage, når skefuldende var strøgne, men roser når du husker at det er med top. Så er det her lige skridtet videre, men princippet med at få det vist af nogen, der ved hvordan man gør, er det samme. Men uanset hvad kan en god maskine ikke lave god kaffe på dårlige bønner. Så som med alt andet i et køkken, skift råvarerne ud med noget bedre, og du har i hvert fald et bedre udgangspunkt.”
Og netop det med at lære fra sig, går tilbage til hele grundessensen for Kristians Kaffe. For virksomheden er skabt ud fra en kærlighed til kaffen, til det gode håndværk og til det at dele kaffens glæder med andre.
”Det hele er en kærlighed til kaffen. Vi har ikke sat os ned og sagt, at vi skal tjene så og så mange penge. Det hele har været på baggrund af en hobby, og jeg betegner mig derfor også som entusiast fremfor ekspert. Jeg vil gerne samle fru Hansen op, for jeg har selv været fru Hansen og drukket kaffe fra supermarkedet indtil jeg var 32. Og det er der ikke noget galt med, jeg vil bare gerne vise, at der er så meget mere, og så mange gode kaffeoplevelser, man går glip af.”
Hvilke kvaliteter skal din kaffe have - er du til mørk og rund eller lyst, syrligt og floralt?
Andre artikler som du måske vil kunne lide
Vi har samlet en række artikler, som vi tror, du også vil synes om.